Advert
Advert

İşleme geçici olarak kapatılan Borsa İstanbul için uzmanlar yeni çağrıda bulundu

İşleme geçici olarak kapatılan Borsa İstanbul için uzmanlar yeni çağrıda bulundu

İşleme geçici olarak kapatılan Borsa İstanbul için uzmanlar yeni çağrıda bulundu

İşleme geçici olarak kapatılan Borsa İstanbul için uzmanlar yeni çağrıda bulundu

Uzmanlar, depremlerin olduğu ilk gün açık kalan piyasalar nedeniyle birçok yatırımcının zarar ettiğini belirterek, Borsa İstanbul'un gerekli önlemler alınmadan açılmaması gerektiğini söyledi.

Dünya gazetesinden Birol Bozkurt'un haberine göre, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından geçen hafta yüzde 16 düşen Borsa İstanbul'un çarşamba günü nasıl açılacağı tartışılıyor. Borsanın açılmadan önce gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen uzmanlar, “Depremzedelerin yaralarını sarması ve sakinleşme için Borsa İstanbul’un açılışı pazartesi gününe kadar ertelenebilir” dedi.

Deprem bölgesinde 400 bine yakın borsa yatırımcısı bulunuyor

Uzmanlar, piyasaların bir nebze rahatlaması için şu önerilerde bulunuyorlar:

Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun verilerine göre deprem bölgesinde 400 bine yakın borsa yatırımcısının 56 milyar lirayı geçen portföyü bulunuyor. Depremin olduğu ilk iki gün açık kalan piyasalar birçok depremzede yatırımcının da zarar etmesine neden olmuştu.

Enkaz altında kalan veya yakınlarını enkazdan çıkarmaya çalışan yatırımcılar şimdi zararlarının karşılanmasını talep ediyor. Deprem bölgesinde yakınını kaybeden evleri yıkılan yatırımcıların kredili işlemlerini kapatamadığını söyleyen piyasa uzmanları, birçok yatırımcının temerrüde düştüğünü zararlarının büyük olduğunu söylüyor. Uzmanlar yapılan işlemlerin iptal edilerek zararların karşılanmasını bekliyor.

Borsa, 5 gün daha açılmasın

Piyasa uzmanları, gerekli önlemler alınmadan borsanın açılmaması gerektiğini söylüyor. Yatırımcıların paniğe sevk edilmeden gerekli önlemlerin alınması gerektiğini savunan uzmanlar, piyasanın 5 gün daha kapalı kalmasını istiyor.

Deprem bölgesindeki yatırımcıların zararları karşılansın

Depremzede yatırımcıların temerrüde düşen ve kapatamadıkları işlemleri için özel bir çalışma yapılması talep ediliyor. Depremden etkilenen yatırımcılar aracı kurumlardan kredi ve temerrüt faizlerinin silmesini bekliyor.

Pazartesi ve salı yapılan işlemler iptal edilsin

Piyasa uzmanları, depremin ilk iki günü yapılan işlemlerin iptal edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Uzmanlar, iptal kararı çıkması halinde oluşacak kayıpların telafisi için yeni bir çalışma yapılabileceğini belirtiyor.

Şirketlerin hisse geri alımı teşvik edilsin

Depremin ilk gününde hisse geri alımı açıklayan şirketler olmuştu. Piyasa uzmanları piyasalarda güvenin oluşması için Varlık Fonu şirketleri öncülüğünde yapılacak hisse geri alımlarının bu güveni verebileceği görüşünde.

Piyasa uzmanları, Türkiye Varlık Fonu bünyesinde bulunan Halkbank, Vakıfbank, Türk Hava Yolları, Turkcell ve Türk Telekom gibi birçok şirketin hisse geri alımları yaparak piyasayı desteklemesi gerektiğini savunuyor. Şirketlerin hisse geri alımının teşvik edilerek yatırımcının korunması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bu sürecin piyasalara olan güveni sarsmaması gerektiğini belirtiyor. Küçük yatırımcının zarar etmemesi için önlemlerin bir an önce alınması ve duyurulması gerektiğini savunan uzmanlar, ancak bu önlemlerin alınmasından sonra piyasaları açmanın daha sağlıklı olacağını belirtiyor.

İşleme geçici olarak kapatılan Borsa İstanbul için uzmanlar yeni çağrıda bulundu Borsa İstanbul deprem MKK hisse geri alımı Varlık Fonu pursaklar haber
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
31 Mart 2024 Ankara  ve İlçeleri Yerel Seçim Anketi ve Anket Sonuçları (Sizlerin Düşüncesi Bizim İçin Önemlidir!)
31 Mart 2024 Ankara ve İlçeleri Yerel Seçim Anketi ve Anket Sonuçları (Sizlerin Düşüncesi Bizim İçin Önemlidir!)
Pursaklar Fatih Mahallesi Muhtar Adayı İrfan Saraçlı
Pursaklar Fatih Mahallesi Muhtar Adayı İrfan Saraçlı