Advert
Advert

Bakan Bayraktar, Habertürk’te Canlı Yayın Konuğu Oldu

Bakan Bayraktar, Habertürk TV’de Mehmet Akif Ersoy’un sorularını yanıtlarken doğal gazdan petrole, nükleerden faturalardaki desteklere kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı.    Eksik Kalan Son Parça Bayraktar, Singapur’dan yola çıkan yüzer üre

Bakan Bayraktar, Habertürk’te Canlı Yayın Konuğu Oldu

Bakan Bayraktar, Habertürk TV’de Mehmet Akif Ersoy’un sorularını yanıtlarken doğal gazdan petrole, nükleerden faturalardaki desteklere kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı. 

 

Eksik Kalan Son Parça

Bayraktar, Singapur’dan yola çıkan yüzer üretim tesisinin Çanakkale’ye, Türkiye’ye geldiğini belirterek “Bu bizim Türkiye’deki petrol ve doğal gaz aramacılığının artık eksik kalan son parçasıydı. Bunu da ülkemize kazandırmış oluyoruz.” dedi. Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 6 milyon metreküp doğal gaz üretimiyle 2,6 milyon hanenin gaz ihtiyacının karşılandığını, 2025’in ilk çeyreğinde üretimin 10 milyon metreküpe çıkacağını ifade eden Bayraktar, “Yüzer üretim tesisi, üretimi 2 katına yani 20 milyon metreküpe çıkaracak.” diye konuştu.

 

2025’te Hayata Geçirmek İstiyoruz

Bayraktar, 20 milyon metreküp üretimle birlikte yıllık üretimin 7 buçuk milyar metreküpe çıkacağını, bunun da doğal gaz ithalatını yüzde 15 düşüreceğini belirterek elektrik ve doğal gazda faturaların yüzde 60’ını devletin karşıladığını kaydetti. Türkiye bütçesinin neredeyse yüzde 10’unun enerji desteklerine gittiğini bildiren Bayraktar, “Desteği tüketim esaslı ortaya koymak gerekiyor. Destek gruplarını doğru tanımlamak aslında bu son OVP’de var. Desteklerin daha etkin hale getirilmesi. 2025’te bunu hayata geçirmek istiyoruz.” dedi.

 

Ortaklık Talepleri Var

Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’na ortak olmak isteyen yabancı şirketlerin ortaklık talepleri bulunduğunu açıklayarak “Teklif veren var, teklif hazırlığı içinde olanlar var. O şirketler bize dünyanın başka noktalarında kendi varlıklarına ortak olmamıza izin verilerse bunu düşünebileceğimiz ifade ettik.” değerlendirmesini yaptı.

 

Akdeniz’den Vazgeçmedik

Akdeniz’de Karadeniz’de olduğu gibi ekonomik değeri olan bir potansiyel keşfedilmediği için ağırlığı Karadeniz’e verdiklerini belirten Bayraktar, “Bütün dikkatimizi buradaki üretimi arttırmaya verdik. Bu, Akdeniz’deki aramalardan vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor.” dedi. Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Somali’de sismik çalışma yapacağına değinen Bayraktar, Libya, Irak ve Nijer’de de Türkiye’nin aktif bir sürece gireceğini bildirdi.

 

Birkaç Ay Geciktirmiş Olacak

Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili olarak nükleer enerjinin doğası gereği bazı süreçleri hızlandırmanın mümkün olmadığının altını çizerek santralde kullanılacak bir ekipmanın sipariş verilen Alman şirketi tarafından teslimatının yapılmadığını söyledi. Üst düzeyde devreye girerek Alman yetkililerle görüştüklerini vurgulayan Bayraktar, “Alternatifsiz bir konu değil. Aynısının siparişi farklı bir ülkeye verildi. Birkaç ay geciktirmiş olacak. Hedefimiz, 2025 içinde Akkuyu’yu devreye almak ilk reaktörü. 2028’in sonuna kadar 4 reaktör devreye alıp Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu Akkuyu’dan karşılamayı hedefliyoruz.” dedi.

 

Türk Harmanı

Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz altyapısının ihtiyacının yüzde 50 daha fazlasını gaz olarak alabilecek halde olduğunu ifade ederek “Biz yaklaşık 50 milyar metreküp gaz tüketiyoruz. Yaklaşık 75-80 milyar metreküp gaz alabilecek kapasiteye sahibiz. İhracat imkanı olursa Avrupa’daki müşterilerle anlaşabilirsek biz onlara çok farklı kaynaktan ABD LNG’si var. Katar, Umman, Trinidad Tobago var. Karadeniz gazı… Aslında bu şebekeye girdikten sonra Türk Harmanı diyorum. Bir karışım haline geliyor. Bunu da Güney Doğu Avrupa’daki ülkelerin ihtiyacın için kullanabiliriz. Bu altyapı bizi ticaret merkezine doğru otomatik olarak getirmiş oluyor.” diye konuştu. 

 

Akçabeyli 1 Kuyusu

Batı Karadeniz’de Akçabeyli 1 Kuyusu’na Kasım ayında sondaj yapmayı planladıklarını anlatan Bayraktar, Yeni keşif olma ihtimali olan bir kuyu. Sondaj bitmeden net olarak söylenebilecek bir şey değil.” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye’nin BRICS Üyeliği

Bayraktar, Türkiye’nin BRICS üyeliği konusunun enerji boyutunu değerlendirirken de üye ülkelerle enerji alanındaki iş birliğinin daha ileri taşınacağını söyledi.  

 

Haber ile ilgili fotoğraflar için tıklayınız…



Haber Kaynağı: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Haberi Yapan: Ebubekir Bastama
pursaklar Pursaklar Haber pursaklar belediyesi beykoz haber pursaklar haber pursaklar haber enerji bakanlığı
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
31 Mart 2024 Ankara  ve İlçeleri Yerel Seçim Anketi ve Anket Sonuçları (Sizlerin Düşüncesi Bizim İçin Önemlidir!)
31 Mart 2024 Ankara ve İlçeleri Yerel Seçim Anketi ve Anket Sonuçları (Sizlerin Düşüncesi Bizim İçin Önemlidir!)
Pursaklar'da Spora Engel Yok
Pursaklar'da Spora Engel Yok